Hoe lang kan blauwe plek duren?
In de meeste gevallen is de plek na ongeveer een week geheel verdwenen. Grotere bloeduitstortingen kunnen nog wat langer zichtbaar blijven.
Kan een blauwe plek blijvend zijn?
Ernstige onderliggende aandoeningen Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand. Terugkerende blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak kunnen ook wijzen op bindweefselafwijkingen, levercirrose en leukemie.
Hoelang duurt het voordat blauwe plek geneest?
Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling.
Hoe kom je het snelst van blauwe plekken af?
Om grote plekken te voorkomen, koel je direct je huid met koud water of ijs in een theedoek. Daardoor trekken de bloedvaten samen en stroomt het bloed minder snel weg. Ook verminder je de kans op een zwelling. De volgende dag geneest je huid juist sneller als je de plek warm houdt.
Kan een bloeduitstorting gaan ontsteken?
Een hematoom is op verschillende manieren te herkennen. Zo vindt er vaak verkleuring van de huid plaats en is er in vele gevallen sprake van een ontsteking of zwelling. Bovendien is de plek vaak warm en pijnlijk. Hematomen dieper in het lichaam zijn lastiger te herkennen.
Hoe verdwijnt een blauwe plek?
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Hoe krijg je een blauwe plek weg?
Wat moet je doen als je een grote blauwe plek hebt?
Koel de plaats maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn toeneemt.
Kan een hematoom gevaarlijk zijn?
Bij een hematoom gaat het dus om een groot bloedvat. Het ziet er spectaculair uit, maar meestal is het onschadelijk. Vaak is een behandeling onnodig, het lichaam zal het bloed terug vanzelf opnemen.