Wat valt er onder specialistische GGZ?

Wat valt er onder specialistische GGZ?

Onder Specialistische GGZ zorg wordt verstaan de diagnostiek en behandeling van complexe, ernstige tot zeer ernstige klachten, bijvoorbeeld doordat er meerdere klachten gelijktijdig spelen. In de Basis GGZ zorg worden lichte, matige en ernstige, niet complexe klachten behandeld, vaak kortdurend en klachtgericht.

Wat is het verschil tussen BGGZ en SGGZ?

Cliënten met lichte klachten worden geholpen in de huisartsenzorg. Behandeling van lichte tot matige, niet complexe psychische stoornissen vindt plaats in de generalistische basis GGZ. Patiënten met complexe stoornissen worden geholpen in de gespecialiseerde GGZ.

Hoe lang specialistische GGZ?

Het gaat daarbij meestal om psychische klachten die korter dan zes maanden bestaan. Voor ernstiger problematiek wordt doorverwezen naar een klinisch psycholoog, psychotherapeut of psychiater voor een (vaak langer durende) behandeling in de gespecialiseerde ggz.

Welke DSM diagnoses worden niet vergoed?

Niet alle stoornissen zoals geclassificeerd in de DSM worden vanuit de geneeskundige GGZ behandeld of vergoed. Zo komt de behandeling van aanpassingsstoornissen (bijvoorbeeld na echtscheiding, verlies van werk of rouw) niet voor vergoeding in aanmerking omdat deze behandeling wettelijk is uitgesloten van de Zvw.

Wat is de derde lijn zorgverleners?

Derde lijn. In de derde lijn heb je academische zieken huizen en specialistische centra. U kunt denken aan laboratoria die bloed onderzoeken. Het zijn ondersteuners van de tweede lijn zorgverleners.

Wat zijn de zorgverleners in de eerste lijn?

De zorg is algemeen, alle zorgverleners in de eerste lijn zijn algemeen opgeleid en niet gespecialiseerd. De zorgverleners in de eerste lijn kunnen je door verwijzen naar een specialist dan kom je in de twee lijn zorg. Zorgverleners in de eerste lijn Huisartsen, tandartsen, apothekers, fysiotherapeuten en thuisverpleging.

Hoe werken de eerste en tweede lijn samen?

De eerste en tweede lijn werken samen om de patiëntenzorg goed te laten verlopen. Er zijn bijvoorbeeld lokale, regionale en landelijke afspraken over verwijzing en terug verwijzing ernstige ziekte heeft. Zo is de huisarts ook voorbereid op een spreekuur.