Wat betekent een werktekening?

Wat betekent een werktekening?

Een werktekening is een technische tekening gemaakt door de architect of aannemer waarop de plannen van de bouw of verbouwing tot in detail zijn uitgewerkt. Meestal wordt hiervoor schaal 1:20 gebruikt. Samen met het bestek geeft de werktekening een compleet beeld van hoe het bouwproject eruit zal zien.

Wat is een bestek tekening?

Een bestektekening is een technisch ontwerp. Het vormt samen met het bestek eigenlijk de gemaakte afspraken tussen de opdrachtgever en de aannemer. Een aannemer is verplicht om alle werkzaamheden uit te voeren zoals op de bestektekening staat aangegeven.

Wat is een Werkplaatstekening?

Een werktekening kun je zien als instructie voor alle specialisten die te maken hebben met de bouw. Vooral bij grote bouwprojecten is een deze tekening ontzettend belangrijk. Dankzij deze tekening is het voor iedereen duidelijk wat de werkinstructies zijn en wat er gedaan moet worden.

Hoe moet je een bouwtekening maken?

‘Een werktekening is een technische tekening gemaakt door een bouwkundig tekenaar, aannemer of architect waarop de plannen van de bouw of verbouwing tot in detail zijn uitgewerkt. Meestal wordt hiervoor schaal 1:20 gebruikt.

Hoe herken je een technische tekening?

Technisch tekenen is het ambacht van het maken van tekeningen volgens de geldende normen en voorschriften. Technisch tekenen staat in tegenstelling tot ‘vrij tekenen’, dat een kunstvorm is….Onderverdeling

  1. werktuigbouwkundig tekenen;
  2. elektrotechnisch tekenen of schematekenen;
  3. civieltechnisch / bouwkundig tekenen.

Hoe ziet een bestektekening eruit?

Een bestektekening is een technisch ontwerp en vormt namelijk samen met een bestekhet contract tussen de opdrachtgever en de aannemer. Vanuit het programma van eisen wordt een gebouwontwerp gemaakt. Meestal wordt gestart met een Voorlopig Ontwerp en later een Definitief Ontwerp. Dit gaat van grof naar fijn.

Wat moet er allemaal op een bestektekening staan?

De belangrijkste functie van een bestektekening is als communicatiemiddel naar de aannemer. Op deze tekening staat namelijk precies uitgewerkt wat iedereen moet doen om het project af te ronden. Je kunt op een bestektekening bijvoorbeeld vinden wat de afgesproken werkwijze is en welke materialen er worden gebruikt.

Wat staat er op een Funderingstekening?

herkomst van de tekening (bureau, bedrijf, instelling);

  • het tekeningnummer;
  • projectnummer;
  • de schaal;
  • formaat van de tekening;
  • naam of initialen van de tekenaar;
  • de datum;