Inhoudsopgave
Waarom gaat Shell naar de UK?
Dividendbelasting belangrijke reden Volgens Shell is de verhuizing vooral bedoeld om sneller en flexibeler te opereren, maar er speelt natuurlijk meer. Volgens minister Blok is de dividendbelasting een zwaar punt. Die moet Shell in Nederland namelijk wel betalen en in Engeland niet.
Waarom vertrekt Shell?
‘We gaan weg omdat we slagvaardiger willen worden’ klinkt beter dan ‘we zeggen doei tegen Nederland vanwege die dividendbelasting. ‘ Maar grofweg komt het op hetzelfde neer. Shell wil zijn Britse aandeelhouders niet voor het hoofd stoten.
Wat gebeurt er met Shell aandelen na verhuizing?
Na de verhuizing kan Shell de aandelen A (nu verhandeld in Amsterdam) en B (Londen) samenvoegen tot één soort, waardoor het bedrijf – naar eigen zeggen – flexibeler kan opereren.
Is Shell Nederlands of Engels?
Op 20 juli 2005 werd op de effectenbeurzen voor het eerst gehandeld in het aandeel Royal Dutch Shell. De Koninklijke/Shell-groep groeide daarmee uit tot één onderneming naar Brits recht: Royal Dutch Shell plc (plc staat voor public limited company, het Britse equivalent van de Nederlandse N.V.).
Welk bedrijf vertrekt ook uit Nederland?
En nu overwegen meer grote bedrijven uit Nederland te vertrekken. Is Nederland nog wel aantrekkelijk voor bedrijven als zelfs een oer-Hollands bedrijf als Boskalis niet uitsluit dat het zal verhuizen? Shell en Unilever kozen voor Londen en eerder deed Relx (voorheen Reed Elsevier) dat ook.
Waarom is Shell Royal?
Klinkt logisch, maar waarom de keuze voor Londen? Shell gaat voor het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is al Brits qua ondernemingsvorm, maar het hoofdkantoor zit officieel nog in Den Haag en Shell heeft Nederland als vestigingsplaats voor de belastingzaken.
Wat gebeurd er met mijn Shell aandelen?
Onderdelen van het plan zijn de complexe duale aandelenstructuur aanpakken en het hoofdkantoor verhuizen naar Londen. Dat betekent meteen het einde van ‘de Koninklijke’ want dat adellijke predicaat zal verdwijnen, net als de verwijzing naar Nederland. Royal Dutch Shell zal verder gaan als “Shell”.