Inhoudsopgave
Kunnen bloedverdunners bloedingen veroorzaken?
Risico op bloedingen Een nadeel van bloedverdunners is dat ze de kans op het ontstaan van bloedingen vergroten. Ook een bloeding kan ernstige gevolgen hebben. Tot nu toe was bekend dat bloedverdunners bij zeventigplussers meer gevallen van trombose voorkomen dan dat ze bloedingen veroorzaken.
Welke medicijnen verdunnen het bloed?
Voorbeelden van bloedverdunners zijn: acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, prasugrel , ticagrelor , clopidogrel , acenocoumarol , dabigatran , rivaroxaban , apixaban . Hoe gaat verder als u bloedverdunners gebruikt: Als u acenocoumarol gebruikt, zijn regelmatige controles van uw bloed nodig.
Wat zijn de bijverschijnselen van bloedverdunners?
Bloedverdunners hebben altijd deze bijwerkingen:
- Wondjes blijven langer bloeden.
- U krijgt makkelijker blauwe plekken.
- Ook krijgt u bijvoorbeeld sneller een bloeding in uw oogwit, een bloedneus, een bloedende aambei of een darmbloeding.
Kun je van bloedverdunners afkomen?
Een bloedverdunner kunt u in 1 keer stoppen. Afbouwen is niet nodig.
Hoe kun je het bloeden stoppen?
Direct druk op de wond geven kan met een sterieel gaas, een gestreken theedoek, een schone zakdoek of iets dergelijks. Druk net zo lang op de wond totdat: het bloeden stopt. je een wonddrukverband aan kunt leggen.
Hoe moet je het bloeden stoppen?
In het kort
- Druk een bloedende wond dicht met een steriel verband of schone (thee)doek.
- Houd het bloedende lichaamsdeel omhoog.
- Bel 112. als er bloed uit de wond spuit.
- Bel met spoed de huisarts of huisartsenpost. als uw arm of been bleek en koud wordt.
- Neem contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. bij een steekwond.
Waar moet je opletten als je bloedverdunners gebruikt?
Bloedverdunners zorgen ervoor dat je bloed minder snel stolt. Waar moet je op letten als je bloedverdunners gebruikt? Alle bloedverdunners remmen de bloedstolling, je hebt dan een grotere kans op blauwe plekken en bloedingen. Je moet dus oppassen als je je stoot of valt, zeker bij hoofdletsel.
Wanneer stop je de bloedverdunner?
Meestal stop je de bloedverdunner enkele dagen voor de ingreep en wordt de overbrug je de periode met spuitjes. Ze maken de exacte afspraken rekening houdend met het soort ingreep (kleine of grote operatie) en het bloedingsrisico.
Hoe voorkom je een bloedklonter?
Mogelijk loop je dan risico om een bloedklonter te ontwikkelen, wat levensbedreigend kan zijn. Bloedverdunners of antistollingsmiddelen zorgen ervoor dat er een evenwicht ontstaat tussen de stolling en de ontstolling van het bloed.
Is bloedverdunnende medicijnen toegediend?
Bloedverdunnende medicijnen of antistollingsmiddelen worden toegediend wanneer een te snelle bloedstolling voor problemen zorgt, zoals bijvoorbeeld bij de voorkoming of behandeling van trombose. Dit kan door middel van een injectie van een antistollingsmiddel of via de orale inname van een pil.
Hoe voorkom je ontstolling in het bloed?
Bloedverdunners of antistollingsmiddelen zorgen ervoor dat er een evenwicht ontstaat tussen de stolling en de ontstolling van het bloed.