Is het verstandig om je hypotheek volledig af te lossen?

Is het verstandig om je hypotheek volledig af te lossen?

Bespaar op je hypotheek door extra af te lossen. Als je geld over hebt, is het vaak slim om je hypotheek versneld af te lossen. Maar het is niet altijd verstandig. Bij een (bank)spaarhypotheek kun je dit beter niet doen.

Wat gebeurt er als ik mijn hypotheek aflos?

Als je een bedrag aflost op jouw hypotheek, daalt je totale hypotheekschuld. Je betaalt dan minder rente. Bij een rentetarief van 5% bespaar je voor iedere € 1.000 die je aflost, € 50 bruto per jaar. Dus als je € 10.000 aflost op je hypotheek, bespaar je € 500 bruto per jaar.

Hoeveel belasting betalen als huis is afbetaald?

Sinds 2005 betaalden woningbezitters geen inkomstenbelasting over de WOZ-waarde van hun woning als ze hun hypotheek (bijna) hadden afgelost. Die regel werd ook wel de wet Hillen genoemd. De wet Hillen is in 2019 afgeschaft.

Wanneer is de looptijd van uw hypotheek afgelost?

Als de looptijd van uw hypotheek eindigt, moet deze afgelost zijn. Bij sommige hypotheekvormen los je tijdens de looptijd automatisch af en bij andere hypotheekvormen moet je aan het einde van de looptijd de gehele hypotheek in een keer aflossen. In Mijn ING vind je alle informatie over jouw hypotheek. Je kan ook op jouw Jaaroverzicht kijken.

Wat is de wet afgeloste hypotheek?

De wet is in 2005 in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat vooral mensen met een (bijna) afgeloste hypotheek hun hypotheek zouden afbetalen en hun schuld dus zouden verkleinen. Het is namelijk een belastingvoordeel. Mensen met een afgelost huis hoeven daar dus geen belasting over te betalen.

Wanneer moet je een hypotheek afsluiten bij het kadaster?

Als je hypotheek volledig is afgelost, dan vraagt de bank om het doorhalen (wegstrepen) van de hypotheek bij het Kadaster. Je kunt ook de keuze maken om dit niet te doen. Dan kun je namelijk later eventueel tóch weer een hypotheek afsluiten bij dezelfde geldverstrekker, zonder dat je hiervoor opnieuw naar de notaris moet.