Kan je je kind laten dopen als je niet getrouwd bent?

Kan je je kind laten dopen als je niet getrouwd bent?

‘Ieder kind mag gedoopt worden, ongeacht de situatie waarin de ouders of zij die het ouderlijke gezag uitoefenen, zich bevinden: gehuwd, gescheiden of homoseksueel. ‘ Om een kind te laten dopen, moeten beide ouders hun toestemming geven.

Wat te regelen voor een doop?

Als je besluit je baby te laten dopen, neem je best zo snel mogelijk contact op met de parochiedienst. Iedere parochie heeft zijn vaste doopdag en doopuur . Sommige parochies maken ook gebruik van de doopvoorbereiding. Hiervoor moet je dus minimaal één maand op voorhand een aanvraag indienen.

Welke leeftijd gedoopt?

Er staat geen leeftijd voor. Vroeger was het gebruikelijk om het kind de dag na de geboorte te laten dopen, maar nu doet bijna niemand dat meer.

Wie nodig je uit op een doopfeest?

Eerst is er de familiale kring; de grootouders, jouw zussen en broers, hun partners en kinderen. Dan komen de neven, de nichten, je tantes en je ooms. Reken hierbij hun partners en hun kinderen. Als laatste komen de vrienden.

Hoe verloopt doop?

Ouders en doopmeter- en peter spreken plechtig hun geloof uit in de geloofsbelijdenis, mede in naam van het kind, en aansluitend wordt het hoofdje van het kind driemaal overgoten met doopwater en zo gedoopt in de Naam van de Vader, de Zoon en de H. Geest. Enkele aanvullende riten worden aan het doopsel toegevoegd.

Kan een kind 2 meters hebben?

En een stijgend aantal mensen vraagt zelfs meer dan één peter of meter per kind, of vraagt twee meters en geen peter of vice versa. Peters en meters worden vandaag soms peetoom of peettante genoemd, ook al behoren ze strikt gezien niet altijd tot de eigen familie.

Wie nodig je uit voor een doopsel?

Wat te eten geven op een doopfeest?

Een lekker buffet is daar de oplossing voor. Trakteer je gasten bijvoorbeeld op een speciale donutwall. Of maak een desserttafel met lekkere taarten en gebakjes. Bekijk ook even dit blogartikel van originele huwelijkstaarten, er staat ongetwijfeld ook inspiratie in voor jouw uniek doopfeest.

Wat is een doopfeest?

Het doopsel of de doop is binnen het christendom het sacrament van de christelijke initiatie. De dopeling wordt overgoten met doopwater of erin ondergedompeld. Daarbij wordt vaak de doopformule uitgesproken: “Ik doop u in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest”, volgens Mattheüs 28:19.