Wat zijn NBN normen word?
Het NBN, Bureau voor Normalisatie is verantwoordelijk voor het opstellen van normen. Deze normen moeten gerespecteerd worden bij het opstellen van verschillende documenten. Enkele voorbeelden waarbij deze normen gelden zijn o.a. adressering, tijdsaanduiding, datum …
Wie mag ISO certificeren?
Een certificeringsbureau keurt een bedrijf op basis van de ISO-richtlijnen, maar voor advies en hulp bij de uitwerking van een ISO-strategie doet een bedrijf het beste een beroep op een ISO-adviseur. Een certificeringsbureau mag namelijk geen advies geven en een adviesbureau is niet bevoegd om te certificeren.
Waarom een ISO certificaat?
De certificering helpt om belangrijke processen te identificeren en optimaliseren: dit houdt in dat er een hulpmiddel ter beschikking staat om de organisatie te sturen. Daarnaast biedt het inzicht in de processen voor de hele organisatie, wat medewerkers meer betrokken maakt.
Wat is een NBN brief?
Voor de opmaak van brieven zijn in België verschillende normen van het Bureau van Normalisatie (NBN) van toepassing. De belangrijkste daarvan is Indelen en typen van documenten (NBN Z 01-002). Naar die norm wordt meestal verwezen met de BIN-norm.
Wat zijn de BIN normen?
De Belgische norm voor brieven is uitgewerkt door het BIN, het Belgisch Instituut voor Normalisatie, dat ook richtlijnen uitvaardigt voor onder andere verslagen, faxen en rekenbladen. De doelstellingen van dergelijke normen zijn een grotere leesbaarheid, eenvoud en vooral uniformiteit.
Is een bedrijf ISO gecertificeerd?
De meest eenvoudige manier om vast te stellen of een organisatie ISO 9001 gecertificeerd is, is om de website van de organisatie te bezoeken. Zowel het certificaat zelf of een ISO 9001 logo of -beeldmerk bevat een referentie naar de certificatie-instelling die het certificaat heeft afgegeven.
Wat is het doel van certificering?
Certificering identificeert alle processen in uw bedrijf en laat zien waar verbetering mogelijk is – niet alleen nu, maar in een continu en systematisch proces. Dat zorgt er ook voor dat u risico’s (fouten, vertragingen, onnodige kosten) kunt identificeren en maatregelen kunt nemen.
Hoe schrijf je correct een brief?
Tips
- Houd je brief beknopt en wijd niet teveel uit.
- Vermijd hevige emoties in je beschrijving (bijvoorbeeld in het geval van een klacht of motivatie).
- Wees concreet en verwijs naar duidelijke gebeurtenissen waarbij je datum en plaats noemt.
- Beschrijf helder wat je wilt en wat je van de geadresseerde verwacht.