Wat is de rechtsvorm van mijn bedrijf?

Wat is de rechtsvorm van mijn bedrijf?

Wat is een rechtsvorm? Een rechtsvorm is de juridische vorm die u kiest voor uw bedrijf. Wanneer u zich inschrijft bij KVK moet u deze ondernemingsvorm opgeven. Het bepaalt onder meer de (privé) aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen.

Welke rechtsvormen zijn er allemaal?

Kiezen voor de juiste rechtsvorm.

  • Eenmanszaak.
  • Besloten vennootschap (bv).
  • Naamloze vennootschap (nv).
  • Vennootschap onder firma (vof).
  • Maatschap.
  • Commanditaire vennootschap (cv).
  • Vereniging.
  • Coöperatie.

Wat is de rechtsvorm van een BV?

Een bv (besloten vennootschap) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. U kunt een bv alleen of samen met anderen oprichten.

Welke rechtsvormen zijn een natuurlijk persoon?

Een eenmanszaak is in bezit van een natuurlijk persoon. Er is geen scheiding tussen privé- en bedrijfsvermogen. Een vof of maatschap bestaat meestal ook uit natuurlijke personen. Bij een eenmanszaak of vennootschap zijn de personen zelf privé aansprakelijk voor het handelen.

Welke soorten BV zijn er?

De termen holding, werkmaatschappij, tussenholding en dochtervennootschap heb je vast wel eens voorbij horen komen.

Welke rechtsvormen zijn er?

Welke rechtsvormen zijn er? Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Dit is bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid meestal niet het geval.

Wat zijn de verschillende ondernemingsvormen?

Ondernemingsvormen, ook wel rechtsvormen genoemd, zijn de verschillende bedrijfsvormen. De ondernemingsvormen hebben invloed op de aansprakelijkheid, administratie en enkele fiscale zaken van een onderneming. Bij het oprichten van een onderneming kies je een rechtsvorm maar het is mogelijk om na verloop van tijd de ondernemingsvorm aan te passen.

Wat zijn de rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid?

Zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en freelancer zijn geen rechtsvormen. Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf.

Welke rechtsvorm moet je kiezen als zelfstandig ondernemer?

Als zelfstandig ondernemer moet je kiezen welke rechtsvorm, ook wel ondernemingsvormen genoemd, je wilt gaan hanteren. De besloten vennootschap of de vennootschap onder firma zijn bekende ondernemingsvormen, maar er is nog veel meer keus. Zo heb je bijvoorbeeld natuurlijke en privaatrechtelijke ondernemingsvormen.