Inhoudsopgave
Wat moet je doen als een medewerker een ongeval heeft zonder ernstige verwondingen?
Zorg ervoor dat het telefoonnummer van ambulance, brandweer en NLA altijd binnen handbereik is. Neem voldoende preventieve maatregelen om een ongeval te voorkomen. Geef werknemers duidelijke informatie en instructies over veilig werken, zorg er ook voor dat ze zich hieraan houden.
Waar moet je een ongeval zonder ernstig letsel melden?
Meld dit dan direct bij de de Nederlandse Arbeidsinspectie:
- Bel 0800-5151, of.
- Vul het online meldformulier in.
Wat gebeurt er als je te maken krijgt met een bedrijf ongeval gebeurt?
Materiële & immateriële schadevergoeding na een bedrijfsongeval. Bij een bedrijfsongeval kunt u letsel oplopen, met als gevolg dat u kosten moet maken. Natuurlijk wilt u deze kosten vergoed krijgen. Alle schade die u lijdt of hebt geleden, kunt u verhalen door uw werkgever aansprakelijk te stellen.
Wat mag je een zieke medewerker vragen?
De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.
Hoeveel dodelijke bedrijfsongevallen per jaar?
In 2020 ontving de Inspectie SZW 3655 meldingen van arbeidsongevallen. 54 mensen overleden als gevolg van een ongeval tijdens het werk. Het aantal meldingen is wel lager dan voorgaande jaren, maar de Inspectie SZW geeft aan dat dat komt door de verschillende lockdowns en het vele thuiswerken tijdens de coronacrisis.
Wat wordt vergoed bij een arbeidsongeval?
Als u volledig tijdelijk arbeidsongeschikt bent, krijgt u voor de dag van het ongeval uw loon voor de verloren uren als gevolg van het ongeval. Vanaf de dag na het ongeval hebt u recht op een dagvergoeding die als volgt wordt berekend: 90 % van uw basisloon, gedeeld door 365 dagen.
Welke ongevallen en incidenten moeten worden geregistreerd?
Werkgevers moeten, volgens de Arbowet, arbeidsongevallen die hebben geleid tot de dood, blijvend letsel of een ziekenhuisopname, direct melden bij de Inspectie SZW. Daarnaast moeten zij ongevallen met meer dan drie dagen verzuim tot gevolg, registreren in een eigen register.
Wat is een meldingsplichtig ongeval?
Er is sprake van een meldingsplichtig arbeidsongeval als iemand door een ongeval tijdens het werk blijvend letsel oploopt, in een ziekenhuis wordt opgenomen, of overlijdt. Onder “blijvend letsel” wordt onder andere verstaan: amputatie, (deels) blindheid of chronische lichamelijke of psychische klachten.