Wat is elektronische detentie?

Wat is elektronische detentie?

Elektronische detentie houdt in dat een gedetineerde, door middel van elektronisch toezicht, wordt verboden een bepaalde plaats gedurende een bepaalde periode te verlaten. Hierdoor kunnen gedetineerden met goedgedrag het einde van hun straf, van tenminste 6 maanden, buiten de gevangenis doorbrengen.

Hoe ver mag je gaan met een enkelband?

Met een enkelband mag een verdachte of gedetineerde ergens niet komen. Of moet deze juist thuisblijven. Medewerkers van de meldkamer zien op een beeldscherm waar iemand zich bevindt. En of de persoon op de juiste plek is.

Wat is een Locatiegebod?

locatieverbod: een verdachte of veroordeelde mag op een bepaalde plek (of plekken) niet komen. Bijvoorbeeld in de buurt van een slachtoffer, voetbalstadion of uitgaansgebied. locatiegebod: een verdachte of veroordeelde moet op bepaalde tijden juist ergens zijn, meestal is dit thuis.

Wie komt in aanmerking voor elektronisch toezicht?

Meer dan drie jaar gevangenisstraf Als u veroordeeld bent tot een gevangenisstraf van langer dan drie jaar (of tot verschillende gevangenisstraffen die samen meer dan drie jaar bedragen), kan de strafuitvoeringsrechtbank elektronisch toezicht toekennen.

Hoe kom je in aanmerking voor enkelband?

Voorwaarde voor toepassing van een enkelband (in het kader van een penitentiair programma) is onder meer dat de onder toezicht gestelde geschikte huisvesting heeft en de persoon is verplicht zich in te schrijven op zijn/haar woonadres.

Waar mag je heen met enkelband?

De gps-enkelband gebruiken we vooral bij een locatieverbod. Bijvoorbeeld als u niet in de buurt van een voetbalstadion of uitgaansgebied mag komen. Plaatsbepaling gaat via satellieten. De GPS-unit in de enkelband, registreert waar u bent en geeft dit door aan een centrale meldkamer.

Hoe lang moet je een enkelband dragen?

Hoe lang iemand een enkelband moet dragen, wordt bepaald door de rechter, dit is minimum één maand en maximum één jaar. U hebt een misdrijf gepleegd en de rechter oordeelt dat u voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor elektronisch toezicht als autonome straf (ETAS).

Wat gebeurt er als je je enkelband doorgeknipt?

Als een enkelband wordt verwijderd of het apparaatje dat eraan zit niet meer werkt, gaan bij de reclassering alle alarmbellen af. Er gaat meteen een opsporingsbevel uit, vaak internationaal. Het speciale politieteam FAST NL wordt ingezet voor een snelle opsporing.

Hoe laat moet je thuis zijn met een enkelband?

Met de gps-enkelband controleert de reclassering 24 uur per dag waar u zich bevindt. De gps-enkelband gebruiken we vooral bij een locatieverbod. Bijvoorbeeld als u niet in de buurt van een voetbalstadion of uitgaansgebied mag komen.

Wie komt in aanmerking voor enkelband?