Inhoudsopgave
Is gezondheidsonderzoek GGD verplicht?
Het preventieve gezondheidsonderzoek is bedoeld om de groei en ontwikkeling van uw kind te volgen. Het onderzoek is gratis en deelname is vrijwillig.
Welke leeftijden moet je naar de GGD?
Vanaf de 22-weken prik tot en met de middelbare school houden onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen contact met jou en jouw kind. In de eerste duizend dagen nodigen we jou en je kind heel regelmatig uit. Vanaf de tweede verjaardag zit er meer tijd tussen de afspraken.
Hoe vaak naar de schoolarts?
De schoolarts volgt de ontwikkeling van uw kind. Gedurende de schoolperiode van uw kind krijgt u drie keer een uitnodiging voor een bezoek; wanneer het kind 5, 9 en 14 jaar is. De schoolarts of schoolverpleegkundige kijkt naar de sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling, maar test ook het gehoor en de ogen.
Waarom komt de GGD op school?
Gezondheidsonderzoeken in het voortgezet onderwijs. In de 2e en 4e klas van het voortgezet onderwijs komen wij bij jou in de klas voor een gezondheidsonderzoek. We doen dit onderzoek zodat jij zo gezond mogelijk kunt opgroeien en wij je kunnen ondersteunen waar jij dit nodig hebt en wil.
Welke onderzoeken worden er gedaan bij de JGZ?
Afhankelijk van de groep kijken we bijvoorbeeld naar: groei/ontwikkeling, gehoor, gezichtsvermogen, motoriek, houding, spraak/taalontwikkeling, gedrag, opvoeding, weerbaarheid en functioneren op school.
Welke leeftijden moet kind naar consultatiebureau?
Bezoeken aan het consultatiebureau
Aanbevolen leeftijden | |
---|---|
5-6 maanden | Groei, lichamelijk onderzoek (o.a. huid, hart, heupen, ogen) en ontwikkeling Desgewenst vaccinati (DKTP-Hib-HepB en Pneu) |
11-12 maanden | Groei en ontwikkeling Desgewenst vaccinatis (DKTP-Hib-HepB en Pneu) |
Welke leeftijd kind consultatiebureau?
Het consultatiebureau is een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) dat medische basiszorg voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar verzorgt. Het Consultatiebureau heeft alle kinderen van 0 tot 4 jaar in zorg en de GGD (vroeger schoolartsen dienst) alle kinderen van 4 tot 19 jaar.
Wat controleert de schoolarts?
De schoolarts controleert lengte en gewicht, let op de spraak, houding en motoriek, controleert of je kind goed hoort en ziet en gaat meestal na of je kind mogelijk kleurenblind is.
Hoe werkt een schoolarts?
De schoolarts geeft advies en voorlichting, bijvoorbeeld over gezonde voeding en veiligheid. Dingen die de schoolarts opvallen en van belang zijn op school, worden in overleg met de ouders besproken met de leerkracht. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je kind niet goed kan horen of een verkeerde pengreep heeft.
Wat doet GGD voor kinderen?
Wij beantwoorden uw vragen over de gezondheid, opvoeding en het opgroeien van uw kind. Dat doen we vanaf de geboorte totdat uw kind 18 jaar is. Ook helpen we scholen en kinderopvang om kinderen in een gezonde en veilige omgeving op te laten groeien.