Inhoudsopgave
Wat is een Nevenvoorziening?
Nevenvoorzieningen zijn regelingen met betrekking tot de scheiding waarover de rechter een beslissing dient te nemen. Voorbeelden van nevenvoorzieningen zijn: De verdeling van de zorg- en opvoedingstaken voor de kinderen. Het voorlopig gebruik van de echtelijke woning.
Wat is de Hof norm?
De hofnorm is een in de jurisprudentie ontwikkelde vuistregel die inhoudt dat de behoefte wordt bepaald op 60% van het gezamenlijke maandelijks netto besteedbaar inkomen van de laatste jaren van het huwelijk voorafgaande aan het uiteengaan (nadat daarvan eerst de eventuele kosten van de kinderen zijn afgetrokken).
Wat is de Hofnorm?
Hofnorm. Om de kunnen beoordelen of de welstand die tijdens het huwelijk bestond ook na scheiding zoveel mogelijk blijft bestaan, wordt meestal de zogenaamde “Hofnorm” gehanteerd. Als de behoefte op basis van de Hofnorm wordt vastgesteld, bedraagt deze 60% van het netto gezinsinkomen vóór de scheiding.
Kan ik afstand doen van partneralimentatie?
Je mag tijdens de scheiding afzien van partneralimentatie. Maak hierover duidelijke en heldere afspraken en leg deze vast in het echtscheidingsconvenant. Je mag ook een ander bedrag dan de officiële partneralimentatieberekening nemen. Maak ook in dat geval duidelijke en heldere afspraken.
Wat moet er in een voorlopige voorziening staan?
Met een voorlopige voorziening vraagt u een voorlopige beslissing van de rechter als u de uitkomst in de lopende procedure niet kunt afwachten vanwege een spoedeisend belang….Vermeld hierin:
- uw naam en adres.
- wat het spoedeisend belang is.
- wat de voorlopige voorziening volgens u moet inhouden.
Hoe partner alimentatie berekenen?
De behoefte van de partner aan alimentatie wordt volgens vaste normen vastgesteld op 60% van het netto gezinsinkomen minus de kosten van eventuele kinderen. Eventuele eigen inkomsten moeten vervolgens ook op deze uitkomst in mindering worden gebracht.
Wat is een Behoeftelijst?
Op een behoeftelijst wordt gedetailleerd omschreven welke uitgaven er tijdens het huwelijk werden gedaan door de alimentatiegerechtigde. Denk hierbij aan bijvoorbeeld woonlasten, boodschappen, kapper, kleding, uitjes etc. Het totaal van deze uitgaven is dan de behoefte.
Hoeveel alimentatie moet ik betalen voor mijn partner?
De partner die behoefte heeft aan alimentatie heeft in principe recht op 60% van het netto gezinsinkomen zoals dat gold tijdens het huwelijk. Er wordt dus gekeken naar de financiële welstand van partijen tijdens het huwelijk.