Inhoudsopgave
Hoe ziet een goede vragenlijst eruit?
Blog #3: Een goede vragenlijst opstellen doe je zo!
- Bepaal je doelgroep / klantgroep die je benadert en spreek hun taal.
- Leg het doel van het onderzoek uit.
- Structuur.
- Gebruik een combinatie van gesloten en open vragen.
- Zorg voor een schappelijke lengte.
- Niet te veel onderwerpen.
- Verveel mensen niet met dubbele vragen.
Wat zijn ondersteunende vragen?
Hoe zijn we hiermee bezig geweest? Waar zijn we trots op? Waarin kunnen we ontwikkelen? Welke concrete acties zetten we daarop in?
Wat zijn open en gesloten vragen?
Er zijn verschillende vragen: Open vragen beginnen met: wie, wat, wanneer, waar, en ook hoe, hoe vaak, etc. Open vragen nodigen uit om je verhaal te vertellen en leveren veel informatie op. Gesloten vragen zijn ‘ja’-/ ‘nee’-vragen of meerkeuze vragen.
Waarom Likert schaal gebruiken?
Waarom de Likertschaal? Met behulp van de Likertschaal kun je dingen meetbaar maken die normaal gesproken lastig te meten zijn in kwantitatief onderzoek. Afstand is bijvoorbeeld makkelijk te kwantificeren aan de hand van het aantal kilometers.
Wat is belangrijk bij het opstellen van een enquête?
Bij een enquête is het belangrijk dat de vragen goed te begrijpen en te beantwoorden zijn. Hieronder een aantal richtlijnen om dit te bewerkstelligen: Houd vraag en antwoord kort en bondig. Stel zoveel mogelijk multiple-choice vragen, benoem de antwoordenopties.
Hoe begin je een enquête?
Ga er bij het schrijven van een introductie vanuit dat respondenten niets of weinig weten over het onderwerp van uw enquête. Gebruik eenvoudige en heldere taal. Leg kort het onderwerp en het doel van de enquête uit. Uw introductie hoeft niet langer te zijn dan drie of vier zinnen of enkele korte alinea’s.
Waar moet een goede onderzoeksvraag aan voldoen?
Een goede vraag is een open vraag. De vraag is niet goed als het antwoord simpelweg ‘ja’ of ‘nee’ is. Een goede vraag is duidelijk geformuleerd. De vraag is niet goed als een ander er vragen bij moet stellen ter verduidelijking.
Wat valt onder ondersteunend personeel?
Het gaat hierbij om personeel met een lesgevende taak of een specialistische begeleidingstaak, zoals onderwijsassistenten, instructeurs en logopedisten, maar ook om personeel dat ondersteunend is op het gebied van de schoolorganisatie, gebouwbeheer of de schooladministratie.
Wat zijn ondersteunende werkzaamheden?
Stafdiensten hebben een ondersteunende rol. Zij ondersteunen de Raad van Bestuur, managers, teams en andere ondersteunende diensten. Dit kan gaan om reguliere administratieve werkzaamheden, maar ook het opstellen van rapportages en stuurinformatie of het aannemen van nieuwe medewerkers.