Wat als je een bedrijf erft?

Wat als je een bedrijf erft?

U kunt in uw testament vastleggen naar wie de bezittingen en schulden uit uw zaak gaan. Als u overlijdt, stopt uw eenmanszaak in principe. De belastingdienst berekent dan wat de waarde van uw bedrijf is en over dat bedrag moeten uw erfgenamen erfbelasting betalen.

Wat gebeurt er met een bedrijf na overlijden?

Na je overlijden komt de onderneming, bijvoorbeeld je eenmanszaak, direct in handen van jouw erfgenaam of erfgenamen. Dat zijn je partner en eventuele kinderen. Heb je geen partner of kinderen, dan erven je ouders, broers en zussen de nalatenschap.

Kan je een bedrijf erven?

Als u het bedrijf voortzet, kunt u een vrijstelling van erfbelasting of schenkbelasting krijgen. Bijvoorbeeld als u het familiebedrijf overneemt van uw ouders. Deze regeling heet de bedrijfsopvolgingsregeling.

Wat als je een bv erft?

Als een aandeelhouder komt te overlijden, krijgen zijn erfgenamen de aandelen. Zij worden dan voor dat stukje of voor het geheel eigenaar van de bv. Als erfgenamen aandelen krijgen, moeten ze daar belasting over betalen. Soms kun je de belastingheffingen over de aandelen doorschuiven.

Wat gebeurt bij overlijden van een eenmanszaak?

Eenmanszaak. Als de ondernemer van de eenmanszaak overlijdt, dan wordt de onderneming geacht te zijn gestaakt. Dit betekent dat er afgerekend moet worden over de (stakings)winst. De belasting die hieruit verschuldigd is dient dan door de erfgenamen van de ondernemer betaald te worden.

Kan een onderneming schenken?

Is het bedrijf een vennootschap, dan schenkt u de aandelen van het bedrijf. Aandelen op naam kunnen eigenlijk maar op één manier geldig worden geschonken en dat is via notariële akte. Aandelen op naam zijn onlichamelijke goederen en een handgift beperkt zich tot louter lichamelijk roerende goederen.

Wat bij overlijden zaakvoerder?

De daden van bestuur die worden verricht door één van de aandeelhouders, verbinden automatisch de andere aandeelhouders. Als de zaakvoerder die overlijdt, de enige zaakvoerder én enige aandeelhouder is van de vennootschap, dan gaan de aandelen over in de nalatenschap van de overledene.