Wat als je geen recht hebt op pensioen?

Wat als je geen recht hebt op pensioen?

Als je een heel laag of helemaal geen pensioen hebt, kan je terugvallen op de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO). Voorwaarde is dat je 65 jaar bent. Er gebeurt vooraf een grondig onderzoek naar de pensioenen en bestaansmiddelen.

Wie vraagt pensioen aan?

Een paar maanden voordat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, krijgt u een aanvraagformulier van uw pensioenuitvoerder. Krijgt u geen bericht? Neem dan zelf contact op met uw pensioenuitvoerder(s). Uw pensioengerechtigde leeftijd staat in uw pensioenregeling als standaardpensioenleeftijd.

Wie is eigenaar van pensioen?

De deelnemers en gepensioneerden hebben wel het economische eigendom van het pensioenvermogen. Het eigendom betreft dus een aanspraak of recht op een geldelijk bedrag voor het pensioen.

Wat heb je nodig om pensioen aan te vragen?

Hoe moet ik mijn aanvraag indienen?

  • online via pensioenaanvraag.be of mypension.be; Via deze vereenvoudigde procedure kunnen we uw aanvraag sneller verwerken. Nadat u uw online aanvraag ingediend hebt, krijgt u een ontvangstbevestiging.
  • bij het gemeentebestuur van woonplaats;
  • via de gratis Pensioenlijn 1765.

Waar vraag je pensioen aan?

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stuurt je ongeveer 4 maanden voor je AOW-leeftijd een melding ‘aanvraag AOW-pensioen’. Je kunt het digitaal of met een formulier aanvragen. Woon je in het buitenland? Dan moet je zelf contact opnemen met de SVB.

Wie krijgt 1500 euro pensioen?

Vandaag bedraagt het minimumpensioen voor alleenstaanden die 45 jaar gewerkt hebben 1.212 euro. Een verhoging naar 1.500 euro voor de werknemers uit de privésector zou iets minder dan 1,6 miljard euro kosten. 1500 euro is een minimum om van te leven. Een degelijk eindeloopbaanbeleid voor werknemers met belastend werk.

Is ABP een overheidsinstelling?

Stichting Pensioenfonds ABP (vaak kortweg aangeduid als ABP) is het bedrijfstakpensioenfonds voor de overheid en het onderwijs.

Wat valt er onder kapitaaldekkingsstelsel?

In het kapitaaldekkingsstelsel spaart een werknemer zelf geld voor zijn of haar pensioen, en krijgt dit nadat hij of zij met pensioen gaat uitgekeerd. Een werknemer kan zelf bepalen hoeveel geld er opzij wordt gezet voor het pensioen. Bij het opbouwen van een pensioen betaal je terwijl je werkt een pensioenpremie.

Wat is het pensioen van een huisvrouw?

weduwenpensioen of weduwnaarspensioen (officieel wordt dit het overlevingspensioen genoemd) toegekend. Dit bedraagt in principe 80 % van het vroegere gezinspensioen. Het pensioen wordt na overlijden dus met 20 % verminderd.

Wanneer moet u vervroegd met pensioen gaan?

Vervroegd met pensioen gaan, voor het bereiken van de AOW-leeftijd wordt tot 2021 niet fiscaal gestimuleerd. Vanaf 2021 komt daar verandering in. Vanaf die datum zijn er nieuwe fiscale regels als u vervroegd met pensioen wilt gaan. De mogelijkheden vervroegd pensioen nemen hierdoor toe. Voor andere mogelijkheden, klik hier.

Wanneer Kunt u met pensioen gaan vóór de wettelijke pensioenleeftijd?

U kunt met pensioen gaan vóór de wettelijke pensioenleeftijd als u voldoet aan de vereiste loopbaanduur en leeftijd.

Wanneer kan je met pensioen gaan als gewone werknemer?

Als gewone werknemer kan je ten vroegste op 60 met pensioen gaan, afhankelijk van je leeftijd en je loopbaan. Ben je geboren vóór 1 januari 1956 en voldoe je net niet aan de voorwaarden, dan kan je toch vervroegd met pensioen op 62 jaar na een loopbaan van 37 jaar. Wanneer je op een bepaald ogenblik voldoet aan de voorwaarden om je vervroegd

Kan ik vroeger met pensioen gaan?

Kan ik vroeger met pensioen gaan? Voor een gewone werknemer is de wettelijke pensioenleeftijd 65 jaar tenzij je in een bijzonder stelsel hebt gewerkt, zoals mijnwerkers, zeevarenden of vliegend personeel van de burgerluchtvaart. Als gewone werknemer kan je ten vroegste op 60 met pensioen gaan, afhankelijk van je leeftijd en je loopbaan.