Hoe herken je een geregistreerd diergeneesmiddel?

Hoe herken je een geregistreerd diergeneesmiddel?

Om een registratie te krijgen levert de producent van het diergeneesmiddel een dossier in bij de bevoegde autoriteit met gegevens over het diergeneesmiddel betreffende: de farmaceutische kwaliteit (samenstelling, zuiverheid); de werkzaamheid; de veiligheid voor het doeldier, de mens en het milieu.

Wat is uitponden medicijnen?

Dit geldt ook bij het zogenaamde uitponden van diergeneesmiddelen, waarbij de oorspronkelijke verpakking door een dierenarts of apotheker verbroken mag worden om de dierhouder een afgepaste hoeveelheid diergeneesmiddel mee te geven.

Wat is een REG NL nummer?

U controleert of een diergeneesmiddel geregistreerd staat in de diergeneesmiddeleninformatiebank. Dit doet u aan de hand van het REG NL nummer. Dit nummer is te vinden op de verpakking van het diergeneesmiddel.

Wat betekent UDD of UDA op een potje antibiotica?

Hieronder vallen de meeste preparaten voor orale toediening, injectiepreparaten voor subcutane, intramusculaire en intramammaire toediening en gemedicineerd voer. – UDD, deze diergeneesmiddelen mogen uitsluitend door de dierenarts zelf worden toegepast.

Welke aanduidingen achter de naam van een geneesmiddel duiden er op dat het een geneesmiddel met vertraagde afgifte betreft?

De term wordt gebruikt voor een medicijn waarbij de werkzame stoffen niet in één keer vrijkomen, maar juist wat langzamer in het lichaam worden afgegeven. In plaats van ‘retard’ kan er bijvoorbeeld ook ‘MGA’ (Met gereguleerde afgifte), ‘MVA’ (Met vertraagde afgifte) of ‘slow release’ op het medicijndoosje staan.

Wat betekent UDD?

UDD: Uitsluitend door dierenartsen te gebruiken. Diergeneesmiddelen die uitsluitend door de dierenarts mogen worden toegediend en daarom niet rechtstreeks mogen worden afgeleverd aan de houder van dieren.

Welke diergeneesmiddelen vallen onder de Opiumwet?

Opiaten vs. Niet alle diergeneesmiddelen met een werkzame stof uit de therapeutische groep van de opiaten vallen onder de richtlijnen van de Opiumwet (bv. tramadol of butorfenol). Er zijn echter ook diergeneesmiddelen die geen opiaat bevatten maar toch onder de Opiumwet vallen (bv. pentobarbital).

Kan je een dierenarts aanklagen?

U kunt uw klacht over een dierenarts of paraveterinair alleen schriftelijk indienen bij het Veterinair Tuchtcollege. Bij uw schriftelijke klacht moet u informatiemateriaal meesturen, zoals een patiëntenkaart. U kunt alleen een klacht indienen bij slechte behandeling van een dier.