Wat houd morele schadevergoeding in?

Wat houd morele schadevergoeding in?

Een morele schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd en is een financiële compensatie voor alle pijn, verdriet en leed wat u door het ongeval hebt meegemaakt en wellicht nog zal gaan meemaken.

Wat verstaat men onder morele schade?

Morele schade is een soort van schade die niet in geld waardeerbaar is. Vaak gebruikt men ook de term extra patrimoniale schade, in tegenstelling tot materiële of patrimoniale schade. Materiële schade treft de benadeelde in zijn vermogen, en is dus steeds in geld waardeerbaar.

Is morele schade lichamelijke schade?

Morele schade voor je uitgelegd. Wanneer jij als slachtoffer lichamelijke schade hebt opgelopen door de fout van een derde, bestaat er zoiets als morele schade. In het aansprakelijkheidsrecht is dat de schade die niet rechtstreeks het vermogen van een persoon aantast.

Wat betekent 1 euro symbolische schadevergoeding?

Een morele schadevergoeding heeft veelal ook een symbolische betekenis. Het is erkenning van het leed dat het slachtoffer lijdt en heeft geleden door het ongeval, en zorgt voor een zekere mate van gerechtigheid.

Hoe bereken je morele schade?

De hoogte van de morele schadevergoeding wordt namelijk berekend aan de hand van onder meer de volgende punten:

  1. De ernst van het ongeval: hoeveel impact heeft het ongeluk gehad op het slachtoffer.
  2. De ernst van het letsel: is het letsel van tijdelijke of blijvende aard.
  3. Zichtbare littekens en de invloed hiervan.

Wat zijn de gevolgen van slagen en verwondingen?

Hij die opzettelijk verwondingen of slagen toebrengt, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van zesentwintig euro tot honderd euro of met een van die straffen alleen.

Hoe schade berekenen?

De uiteindelijke schadevergoeding is pas te berekenen als u (zo goed als mogelijk) hersteld bent van uw letsel. Tot die tijd kunt u immers nog kosten maken die te herleiden zijn naar het ongeval. Bijvoorbeeld kosten voor fysiotherapiebehandelingen of misgelopen inkomsten doordat u (tijdelijk) niet kunt werken.