Wat is een risicovolle schuld?

Wat is een risicovolle schuld?

Feiten over schulden op een rij Ruim een half miljoen huishoudens heeft risicovolle schulden, d.w.z. ze staan rood, kunnen rekeningen niet betalen, hebben een creditcard-schuld. 10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen. 5 miljoen mensen hebben geen spaargeld.

Welke factoren bepalen of er sprake is van een problematische schuld?

Er is sprake van een problematische schuld situatie indien van iemand redelijkerwijs is te voorzien dat hij niet zal kunnen voortgaan met het betalen van zijn schulden, of waarin hij heeft opgehouden te betalen.

Wat is integrale schuldhulpverlening?

Een integrale aanpak van problematische schulden kenmerkt zich door het tegelijkertijd werken aan financieel-technische en andersoortige problemen.

Welke belangen worden bij integrale schuldhulpverlening beschermd?

Het belang van integrale schuldhulpverlening middelen moeten vrijmaken voor goede schuldhulpverlening. De gemeente heeft per slot van rekening een algemene zorgplicht voor al haar burgers. Deze zorgplicht is vastgelegd in de Gemeentewet. bespaard doordat het aantal huisuitzettingen afneemt.

Welke mensen hebben de meeste schulden?

Schulden komen relatief vaker voor bij gezinnen met kinderen, personen met een migratie-achtergrond, laagopgeleiden en mensen tussen de 25 en 65 jaar. In Rotterdam heeft 15,8 procent van de huishoudens met geregistreerde problematische schulden, bijna twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde.

Wat wordt verstaan onder problematische schulden?

Van problematische schulden is sprake indien redelijkerwijs is te voorzien dat een rechthebbende niet zal kunnen voortgaan met het betalen van zijn schulden, of hij heeft opgehouden te betalen.

Welke soorten schulden kunnen wij onderscheiden?

Welke soorten schulden zijn er?

  • Leningen bij banken of financiers. Voorbeelden zijn een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een autofinanciering.
  • Postorderbedrijven.
  • Rood staan.
  • Achterstanden betalingen in vaste lasten.
  • Teveel ontvangen toeslagen.
  • Boetes en fraudeschulden.
  • Belastingschulden, gemeentelijke heffingen.

Wat is het verschil tussen schuldsanering en schuldhulpverlening?

Ook bij schuldsanering wordt er gekeken naar uw inkomsten, uitgaven en de hoogte van de schulden. Het verschil met schuldhulpverlening is dat er in dit geval een Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) berekening wordt gemaakt. Dit betekent dat er wettelijk bepaald wordt wat u aan leefgeld zal ontvangen.

Waarom is de Wet op het financieel toezicht van belang voor de schuldhulpverlening?

Sinds 2012 is de schuldhulpverlening wettelijk verankerd in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Deze wet regelt dat inwoners met problematische schulden bij de gemeente terecht kunnen voor hulp. Voor schuldhulpverlening is veel informatie nodig over de financiƫle situatie van de persoon met schulden.

Hoeveel schuld mag je hebben?

Normaal wordt er bij een schuld 2% van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen. Met deze nieuwe maandlasten kun je dan weer berekenen hoeveel je voor de hele hypotheek mag lenen.

Wat is de regeling Iva?

Deze regeling is bedoeld voor mensen die na twee jaar arbeidsongeschiktheid voor een deel nog in staat zijn om te werken. De IVA, de regeling Inkomensvoorziening Volledig duurzaam Arbeidsongeschikten. Deze regeling is bedoeld voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn en waarbij de kans op herstel erg klein is.

Wanneer Kunt u een IVA-uitkering aanvragen bij uw werkgever?

Wanneer u arbeidsongeschikt wordt en al snel blijkt dat u helemaal niet meer kunt werken en u ook niet meer beter zult worden, dan kunt u sneller dan normaal een IVA-uitkering bij UWV aanvragen. U bent niet verplicht dit te doen. Het volgende is van belang: U moet deze aanvraag zelf indienen en niet uw werkgever.

Wanneer is de IVA-uitkering toegekend?

De IVA-uitkering kan aan u worden toegekend: direct na de wachttijd van 104 weken of, als er sprake is van een loonsanctie, na maximaal 156 weken wanneer u na een periode van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid alsnog volledig en duurzaam arbeidsongeschikt wordt