Is hulp verlenen verplicht?

Is hulp verlenen verplicht?

Ja, iedere Nederlander is verplicht om eerste hulp te verlenen. Of je nu wel of geen EHBO-cursus hebt gevolgd. Je bent namelijk verplicht mensen te helpen waar je kan. Alleen al het bellen naar 1-1-2 is al voldoende.

Waarom een eerste hulp cursus?

EHBO cursussen zijn best belangrijk. Ze geven je zelfvertrouwen en leren je hoe je om moet gaan met een crisissituatie. Daardoor kun je gemakkelijker omgaan met de situatie en kun je iemand goed helpen. Je kunt zelfs in een situatie terecht komen waarin je iemand het leven kan redden!

Welke EHBO cursus volgen?

In een cursus EHBO aan volwassenen van het Rode Kruis leer je precies wat je moet doen bij de meest voorkomende ongevallen. En dat niet alleen. Je leert tijdens een cursus ook hoe je een ongevalssituatie beoordeelt, hoe je zorgt voor veiligheid voor jezelf en het slachtoffer en hoe je hulpdiensten inschakelt.

Hoeveel EHBO ers moet ik in mijn bedrijf hebben?

Er moet altijd minimaal één BHV’er aanwezig zijn. Maar u moet er rekening mee houden dat deze BHV’er niet altijd aanwezig kan zijn, door bijvoorbeeld vakantie, ziekte of ploegendiensten. Als werkgever kunt u daarom zelf BHV’er worden. Echter, moet u altijd een back-up hebben, voor als u zelf niet aanwezig bent.

Is geen hulp bieden strafbaar?

Het uitgangspunt van de wet is dat u strafbaar bent wanneer u iemand in ogenblikkelijk levensgevaar, niet te hulp schiet. Mocht er aan het bieden van hulp wel gevaar hebben bestaan, bent u niet strafbaar.

Wat doe je als het veilig is om hulp te verlenen?

Vier stappen om te volgen bij eerste hulp

  1. Zorg voor veiligheid. Veiligheid boven alles!
  2. Beoordeel de toestand van het slachtoffer. Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is.
  3. Alarmeer de hulpdiensten.
  4. Verleen verdere eerste hulp.

Welk strafbaar feit pleeg je als je een gewonde in hulpeloze toestand laat of achterlaat?

Wetboek van Strafrecht, Artikel 255: “Hij die opzettelijk iemand tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging hij krachtens wet of overeenkomst verplicht is, in een hulpeloze toestand brengt of laat, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.”

Wat kost een EHBO cursus?

Denk aan een EHBO-snelcursus, EHBO bij kinderen of een Automatische Externe Defibrillator (AED) cursus. Sommige volg je de cursus zelfs online. De cursussen verschillen nogal in duur en daardoor ook in prijs. Meestal ligt het tussen enkele tientallen euro’s en 200 euro.

Hoeveel EHBO heb je nodig op een evenement?

Hoeveel EHBO’ers moeten er op je evenement aanwezig zijn? Ook dit kun je terugvinden in de voorwaarden van de evenementenvergunning. In de meeste gevallen wordt één EHBO’er per 750 bezoekers geadviseerd en in de vergunning opgenomen als voorwaarde.

Hoeveel BHV per medewerker?

Er is in Nederland geen vaste regel meer hoeveel BHV’ers aanwezig moeten zijn. Een ding is zeker, als er een medewerker is, moet er altijd minimaal 1 BHV’er zijn. Op basis van de RI&E moet de werkgever het juiste aantal BHV’ers vaststellen.