Wat zijn Gegevensgerichte controlewerkzaamheden?

Wat zijn Gegevensgerichte controlewerkzaamheden?

gegevensgerichte controle – een controlemaatregel die is opgezet om afwijkingen van materieel belang op het niveau van beweringen te detecteren. Gegevensgerichte controles bestaan uit: detailcontroles (van transactiestromen, rekeningsaldi en in de financiële overzichten opgenomen toelichtingen); en.

Wat beïnvloedt de kwaliteit van alle controle informatie?

De kwaliteit van alle controle-informatie wordt beïnvloed door de relevantie en betrouwbaarheid van de informatie waarop deze is gebaseerd.

Wat is een systeemgerichte controle?

Maar wat houdt systeemgericht in? De naam zegt het eigenlijk al: gericht op het systeem. Hierbij wordt natuurlijk gelijk gedacht aan het ICT-systeem, maar dat is niet helemaal volledig. Systeemgericht draait om de interne beheersing van de organisatie, in control zijn.

Wat is een inherent risico?

Het bruto risico of ook wel inherente risico is het risico zonder rekening te houden met de beheersingsmaatregelen. Door het treffen van beheersingsmaatregelen wordt het bruto risico naar een volgens het management aanvaardbaar niveau teruggebracht.

Hoe wordt materialiteit bepaald?

De omvang van de algemene materialiteit wordt meestal bepaald door benchmarks. Een gangbare omvang betreft 2% van de omzet. Er zijn vuistregels op basis waarvan de materialiteit wordt bepaald (glijdende schaal). Bij een organisatie van kleinere omvang, wordt meestal op basis van een hoger % de materialiteit bepaald.

Wat is een intern controleplan?

Onder IC wordt verstaan het treffen van noodzakelijke beheersmaatregelen in de bedrijfsprocessen waaronder het toezicht daarop door of namens het verantwoordelijk management. In het hieruit voortvloeiende Intern Controleplan worden alle componenten voor de interne beheersing opgenomen.

Wat is de controleverklaring in de jaarrekening?

In de controleverklaring geeft de accountant zijn/haar oordeel weer over de getrouwheid van de jaarrekening. Het overgrote deel van de controleverklaringen heeft een goedkeurende strekking. Het kan echter voorkomen dat er mate-riële afwijkingen in de jaarrekening zitten.

Wat is de accountant verklaring?

Er bestaan verschillende soorten verklaringen: Een samenstellingsverklaring- de accountant ondersteunt de organisatie bij het opstellen van de jaarrekening. Een controleverklaring- de accountant geeft een oordeel over de jaarrekening met een redelijke mate van zekerheid. Een beoordelingsverklaring – de accountant geeft een conclusie met een

Wat is een controleverklaring?

Uitleg controleverklaring. Bij een controleopdracht controleert de accountant of de jaarrekening die het bestuur heeft opgesteld een goede weergave is van de financiële situatie van de onderneming. In de controleverklaring geeft de accountant zijn onafhankelijke mening hierover in de vorm van een oordeel.

Is de strekking van de controleverklaring goedkeurend?

De strekking van de controleverklaring bij de jaarrekening van decentrale overheden is in de regel goedkeurend. Het overgrote deel van de controleverklaringen heeft een goedkeurende strekking. Volgens Bado moet de accountant een oordeel geven over de getrouwheid en de rechtmatigheid