Wat wordt met het begrip vervolging bedoeld?

Wat wordt met het begrip vervolging bedoeld?

Vervolging is het systematisch en ingrijpend discriminatoir behandelen van een individu, een groep of een gemeenschap op grond van ras, religie, cultuur, seksuele geaardheid, etniciteit, taal of lidmaatschap van een sociale of politieke groepering, waardoor deze groep zich ernstig beperkt ziet in de …

Wat is vervolging door het OM?

Het Openbaar Ministerie (OM) is de enige instantie in Nederland die verdachten kan vervolgen. Bij vervolging beoordeelt de rechter of het strafbare feit is begaan, of de verdachte een straf opgelegd moet krijgen en zo ja, welke straf.

Wat is de functie van een procureur?

In strafzaken is het parket van de procureur des Konings betrokken vanaf het strafonderzoek. Als de zaak voor een behandeling ten gronde voor de strafrechter komt, vorderen zij de toepassing van de strafwet. Nadat een straf is uitgesproken, zien zij erop toe dat de uitgesproken straffen ook worden uitgevoerd.

Wat zijn de taken van het Openbaar Ministerie?

Het Openbaar Ministerie is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Wanneer iemand wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit, krijgt hij of zij met het Openbaar Ministerie te maken. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd.

Wat betekent iemand vervolgen?

een handeling voortzetten of de draad opniew opnemen. niet rusten voor iemand bestraft of geweld aangedaan is.

Wat is de betekenis van vervolgen?

vervolgen – Werkwoord 1. (ov) een handeling voortzetten of de draad opnieuw opnemen ♢ “Dit is niet aanvaardbaar”, vervolgde hij nadat het rumoer wat bedaard was. 2. (ov) niet rusten voor iemand bestraft of geweld aangedaan is ♢ In de Tweede Wereldoorlog werden Sinti…

Wat is vervolging wikikids?

Vervolging instellen wil zeggen een strafrechtelijke procedure tegen iemand aanspannen.

Is aanhouding vervolging?

Als iemand een delict heeft gepleegd kan hij (in verreweg de meeste gevallen is het namelijk een man) een vervolging tegemoet zien. Dat is althans het idee van de wetgever. Iedereen die een misdrijf heeft gepleegd wordt gepakt en iedereen die een misdrijf heeft gepleegd wordt vervolgd.

Wat is vervolging strafrecht?

Meestal begint een strafzaak bij de politie. De officier van justitie besluit vervolgens wel of niet te vervolgen. Bij vervolging doet de rechter een uitspraak (vonnis). In het strafrecht geldt dat de verdachte onschuldig blijft totdat het tegendeel is bewezen.

Wie vervolgt criminelen?

Het opleggen van een gevangenisstraf blijft trouwens een taak van de rechter. Met de strafbeschikking vervolgt én bestraft het OM. Is de bestrafte het niet eens met de beschikking, dan kan hij de zaak aan de strafrechter voorleggen. De officier van justitie kan ook besluiten tot een transactie.

Wat is het verschil tussen procureur en onderzoeksrechter?

Als een onderzoeksrechter een zaak heeft onderzocht en afgerond, stuurt hij het dossier door naar de procureur des Konings (in België) of de officier van justitie (in Nederland). Deze beslist dan wat er met het dossier (en verdachte) gaat gebeuren.

Hoeveel verdient procureur des Konings?

Substituut met 12 jaar anciënniteit: 6.994,59 €*. * (= bruto geïndexeerd maandbedrag op 01/04/2020). Doorgroeien tot eerste substituut-procureur des Konings of eerste substituut arbeidsauditeur, tot procureur des Konings of arbeidsauditeur. Benoeming in een parket-generaal of een auditoraat-generaal.