Wat zijn medische beperkingen?

Wat zijn medische beperkingen?

Iets in je lichaam waardoor je niet zonder medische hulp kunt leven. Iemand kan lichamelijk beperkt of verstandelijk (geestelijk) beperkt zijn.

Hoe wordt je gehandicapt?

Een handicap is een aangeboren dan wel door ziekte of ongeval opgelopen beperking van lichamelijke, verstandelijke, psychische en/of sociale aard.

Hoe noem je mensen met een handicap?

Gehandicapte werd persoon met een handicap. Persoon met een handicap werd invalide. Invalide werd mindervalide. Mindervalide werd andersvalide.

Waar heb je recht op als je invalide bent?

U krijgt een ziekte- of invaliditeitsuitkering als u omwille van een ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Als u een ziekte- of invaliditeitsuitkering krijgt, maakt u eventueel ook aanspraak op de inhaalpremie voor langdurige arbeidsongeschiktheid. Dat is een jaarlijks bedrag dat u bovenop uw uitkering ontvangt.

Wat is het verschil tussen mindervalide en invalide?

Invalide betekent letterlijk ‘niet-waardig’. Mindervalide betekent minderwaardig en miva werd als afkorting vaak gebruikt om die laatste minder stigmatiserend te laten klinken. Je zegt er echter nog steeds mee dat een gehandicapte persoon minder waardevol is.

Hoe noem je mensen met een verstandelijke beperking?

De begrippen debiliteit, imbeciliteit, idiotie, zwakzinnigheid, zwakbegaafdheid en achterlijkheid zijn voorbeelden van verouderde termen uit de standaarden voor geneeskunde, maar worden soms nog als scheldwoord gebruikt. De term “zwakzinnig” uit de DSM-IV is in de DSM 5 vervangen door “verstandelijke beperking”.

Welke soorten handicaps zijn er?

Er zijn verschillende soorten handicaps: 1 fysieke handicaps 2 zintuiglijke handicaps 3 auditieve handicaps 4 visuele handicaps 5 chronische ziekten 6 mentale handicaps

Wat is een zintuiglijke handicap?

Zintuiglijke handicaps Onder een zintuiglijke handicap wordt verstaan dat bepaalde zintuigen niet of onvoldoende werken (ruiken, proeven, horen en zien). (Hier kan men mee zijn geboren of het op latere leeftijd krijgen). Voorbeelden hiervan zijn: doven of slechthorenden; blinden of slechtzienden Omgang met doven en slechthorenden

Wat zijn de mentale handicaps?

Mentale handicaps. Men spreekt van een verstandelijke beperking bij een IQ score onder de 70. In de praktijk ligt het iets genuanceerder en spreken we van een verstandelijke beperking als het IQ lager is dan 70 en daarnaast ook beperkt is in praktische-, conceptuele- of sociale vaardigheden.