Waarom een Doopkaars?

Waarom een Doopkaars?

De specifieke oorsprong van de doopkaars is onbekend, toch weten we dat het gebruik van een doopkaars refereert naar het geloof dat Jezus Christus het licht van deze wereld is.

Wie wordt gedoopt?

Ondergedompeld. Dopen betekent letterlijk ‘onderdompelen’. In de bijbel worden mensen ondergedompeld in water om alle zonden weg te spoelen en zo lichaam en geest te reinigen. De gedoopte is daarna officieel christen.

Wat doe je met een Doopkaars?

De naam van de gedoopte. Dit is het belangrijkste stuk informatie voor op de doopkaars. Wiens doop viert u?! De naam moet het meest prominente deel van de kaars zijn. Dit zorgt ervoor dat mensen die naar de kaars kijken gemakkelijk weten van wie de kaars is.

Wat is de betekenis van een Doopkaars?

doopkaars – Gepersonaliseerde kaars als een symbool van het licht van de verrezen Heer die wordt aangestoken aan de vlam van de paaskaars en met de dopeling wordt meegegeven na het doopsel.

Hoe gaat het in een doopdienst?

De doopviering Water; Het kind wordt gedoopt met water. Dit is een verwijzing naar Jezus die zich door Johannes liet dopen in de Jordaan. Het water staat symbool voor de zuiverende werking en het wegwassen van de zonden. Zalving; Het kind krijgt een kruisje met Chrisma (olie) als teken van de Heilige Geest.

Wat staat er op Doopkaars?

Wat aandoen bij doop?

Doopkleed; Na de doop krijgt de dopeling een doopkleed (wit kleed) omgewikkeld als beschermend kleed en als teken van nieuw leven. Doopnamen; Binnen de protestantse kerk is het gebruikelijk dat het kind twee voornamen krijgt, binnen de katholieke kerk zijn dit er over het algemeen drie.

Waarom hebben wij de kinderdoop?

Het argument voor de kinderdoop is hier dat de Heere Jezus zegt: het koninkrijk der hemelen is van hen. Ingaan in Gods verbond betekent: onderdaan worden van Gods koninkrijk. De kinderen die deel uitmaken van de gemeente worden niet op één lijn gesteld met de kinderen van heidenen.

Wat betekent de doopkaars voor christenen?

Aansteken van het licht: “Het voorgaande leven in duisternis is voorbij: de gedoopte treedt binnen in het Licht dat Jezus is. Daarom wordt de doopkaars aangestoken aan de paaskaars (symbool voor de verrezen Christus). Die doopkaars nodigt de dopeling uit om als leerling van Jezus licht te zijn voor de wereld.”