Wat kost een wiel opnieuw spaken?

Wat kost een wiel opnieuw spaken?

Uiteraard kun je dit ook bij de plaatselijke fietsenmaker laten doen maar dit kost je vaak tussen de 75 en de 100 euro. Bereid je voor, de eerste keer is niet altijd even gemakkelijk. Waarschijnlijk zal het eerste wiel dat je gaat spaken je wel 2-3 uren kosten.

Wat zijn trekkende en duwende spaken?

trekkende spaken = spaakkop aan de binnenkant. duwende spaken = spaakkop aan de buitenkant.

Hoe Spaakspanning bepalen?

Als de velg gezond is bevonden, moet je de spaakspanning controleren. Pak met één hand telkens twee spaken beet, en knijp ze stevig naar elkaar toe. De spaken mogen elk niet veel meer dan 0,5 cm uitwijking vertonen. Als de uitwijking per spaak 1 cm of meer is, is de spanning te laag.

Welke spaken heb ik nodig?

De spaaklengte die gebruikt wordt is afhankelijk van de velgdiameter op de plek waar de nippels in de velg steken, de flenshoogte van de naaf, het spaakpatroon en de mate waarin het wiel ‘paraplu’gespaakt wordt. De ideale lengte van de spaak is zodanig, dat het draadeinde onder de bovenkant van de spaaknippel ligt.

Hoe strak moeten spaken?

Normaal gesproken staan je spaken gewoon strak genoeg, bij een goed gespaakt wiel staan de spaken zo strak dat je er als het ware “gitaar” op kan spelen. Dan is het zaak dat een nieuw wiel na zo’n 500 km nog een keer na getrokken wordt. Lopen je spaken dan niet verder los, heb je er geen omkijken meer na.

Welk verband heeft de hoek van de spaken tot betrekking van de sterkte van het wiel?

Hoe groter de hoek die de spaken maken, hoe sterker en stijver het wiel is in zijdelingse richting. De spaken bij het voorwiel maken een grotere hoek dan de spaken bij het achterwiel. Het voorwiel is in zijwaartse richting dan ook stijver.

Welke Spaaknippels?

Over het algemeen zijn spaaknippels van vernikkeld messing. Messing voorkomt dat de spaak aan de nippel vastroest. Bovendien is messing goed geschikt doordat het een hoge sterkte combineert met een lage stijfheid (messing is goed geschikt om veren van te maken). Naast messing wordt ook RVS en aluminium gebruikt.