Wat is de betekenis van symmetrie?
Symmetrie is de regelmaat van een figuur, zodat de ene helft beschouwd kan worden als het spiegelbeeld van de andere. Bij symmetrie is een geheel opgebouwd uit dezelfde stukken.
Wat is symmetrie in de natuur?
Symmetrie komt in de natuur en in werk van mensen voor. In de natuur zijn de meeste dieren ongeveer lijnsymmetrisch, en sommige, zoals kwallen en zeesterren zijn ook draaisymmetrisch of meerzijdig symmetrisch. Symmetrie wordt veel gebruikt in de kunst, maar ook bij tuinontwerpen en architectuur.
Is symmetrie symmetrisch?
Bij figuren die symmetrisch zijn, is er altijd sprake van een vorm van gelijkheid. De figuren bestaan dan uit gelijke delen. Er zijn vier vormen van symmetrie; spiegelsymmetrie, schuifsymmetrie, draaisymmetrie en puntsymmetrie. Het woord symmetrie komt uit de Griekse oudheid: ‘symmetros’. Dat betekent “gelijke maat houdend” of “passend bij”.
Wat is een draaisymmetrie?
Draaisymmetrie: Een figuur dat je kan draaien rond een draaipunt (zonder helemaal rond te gaan) en dat er precies weer uit komt te zien zoals het origineel. Na een aantal keer een gedeelte verder gedraaid te hebben is het figuur weer op zijn beginpositie terug. Dat aantal is de orde van draaisymmetrie.
Wat zijn symmetrische gebouwen?
Symmetrische gebouwen zijn bijvoorbeeld de Taj Mahal en de Eifeltoren. Al in de oudheid versierden mensen hun vaatwerk met symmetrische patronen. M.C.Escher is wel de bekendste moderne kunstenaar die veel met symmetrie heeft gewerkt. Ook in muziek en in teksten wordt symmetrie gebruikt.
Waarom symmetrie?
Symmetrie heeft iets rustgevends. In een perfect symmetrische foto zit veel minder informatie, want de linkerhelft is gewoon de rechterhelft. Maar het geeft rust, orde, regelmaat, een zekere voorspelbaarheid.
Hoe krijg je een symmetrisch gezicht?
Met optische licht – en – donker – effecten kan je dichter in de buurt komen van deze ‘ideale verhoudingen’. Gewenste diepten in het gezicht, zoals de schaduw onder de jukbeenderen en de arcadebogen (vlak onder de wenkbrauwen) maak je donkerder en alles dat je naar voren wil laten komen maak je lichter.