Is zelfsturing hetzelfde als zelfregulatie?

Is zelfsturing hetzelfde als zelfregulatie?

Het concept zelfsturing heeft betrekking op zowel cognitie (zelfbewustzijn, zelfkennis, zelfvertrouwen), emotie (zelfcontrole, empathie), motivatie (zelfregulatie, vastbeslotenheid, streven) als communicatie (verbondenheid, sociale vaardigheid) en het staat voor het vermogen betekenis en richting te geven aan het eigen …

Hoe werken aan zelfsturing?

“Leerlingen maak je zelfsturend door ze aan te leren hoe ze leren én met welke leerstrategieën ze het beste uit zichzelf halen. Door ze vooraf te laten nadenken hoe ze een opdracht aanpakken en of ze genoeg voorkennis hebben.

Wat is Leerkrachtgedrag?

Leerkrachtvaardigheden zijn de vaardigheden die een leerkracht moet bezitten om goed onderwijs te geven, een doelgericht klassenmanagement en een pedagogisch klimaat te realiseren.

Wat valt onder zelfregulatie?

Zelfregulatie is iets wat ieder mens, iedere dag gebruikt. Het is het menselijk vermogen om grip te krijgen op je gedachten, emoties en gedrag. We gebruiken het om door alledaagse situaties te navigeren en om met andere mensen samen te werken.

Wat betekend zelfregulerend?

Zelfregulering houdt in: zelfstandig handelen en daarvoor verantwoordelijkheid nemen in de context van een bepaalde situatie/omgeving, rekening houdend met de eigen capaciteiten. Het gaat om het heft in handen nemen en niet klakkeloos aanwijzingen of voorschriften volgen.

Hoe ontwikkel je zelfsturing?

Een goede aanpak om de zelfsturing van jonge kinderen te stimuleren bestaat uit spelactiviteiten die stap voor stap toeleiden naar de gewenste zelfsturingsvaardigheden. In deze stapsgewijze aanpak wordt het kind ondersteund bij het leren gebruiken van wat de Russische pedagoog Lev Vygotsky ‘psychologische tools’ noemt.

Zo is het ook met termen als zelfregulatie, zelfsturing of zelfstudie. Deze begrippen kennen gelijkenissen, maar zijn in oorsprong verschillend van elkaar. Helaas merken we ook in Nederlandse literatuur dat deze termen vaak door elkaar worden gehaald. Alle woorden in de definiëring zijn evenwel belangrijk.

Wat betekent zelfregulerend leren?

Metacognitie en zelfregulerend leren zijn erop gericht leerlingen zelf concreter te laten nadenken over hun leerproces. Vaak krijgen ze speciale programma’s aangereikt om te leren hoe ze hun leerproces kunnen plannen, monitoren en evalueren.