Wat is het verschil tussen een bestemmingsplan en een inpassingsplan?

Wat is het verschil tussen een bestemmingsplan en een inpassingsplan?

Een inpassingsplan is een provinciaal bestemmingsplan. Zo’n plan wordt bijvoorbeeld gemaakt voor de aanleg van een rondweg die een drukke weg door een plaats vervangt. Een inpassingplan heeft 3 fases: de voorbereidingsfase (voorontwerp), de terinzagelegging (ontwerp) en de definitieve fase (vaststelling en beroep).

Welke verschillen tussen een structuurvisie en een bestemmingsplan zijn er?

De structuurvisie is een strategisch beleidsdocument. Het bevat een uitvoeringspakket waarin het beleid staat. Daarom is het logisch dat men hiertegen niet in beroep kan bij de rechter. Dit kan indirect in bijvoorbeeld een procedure voor een bestemmingsplannen of omgevingsvergunning.

Is een structuurvisie een besluit?

De structuurvisie is een beleids- en ontwikkelingskader, geen toetsingskader. De gemeenteraad stelt de structuurvisie voor de gemeentevast, provinciale staten voor de provincie en de Minister voor het Rijk. De Wro en het Bro geven geen procedurevoorschriften voor de totstandkoming van een structuurvisie.

Wat is een rijksinpassingsplan?

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) maakt het mogelijk dat ook het rijk en de provincie een bestemmingsplan kunnen opstellen (door middel van de Rijkscoƶrdinatieregeling). Een dergelijk bestemmingsplan heet in dat geval een rijksinpassingsplan (RIP) of een provinciaal inpassingsplan (PIP).

Hoe werkt een rijksinpassingsplan?

Het rijksinpassingsplan komt in de plaats van het bestemmingsplan dat normaal gezien door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Net als bij wijziging of vaststelling van een bestemmingsplan, hebt u de mogelijkheid tot inspraak.

Wat staat er in de structuurvisie van de provincie?

In een structuurvisie wordt de visie op het ruimtelijk beleid voor de hele gemeente, provincie of een ander administratief gebied beschreven. Hierin vertelt het bevoegde gezag bijvoorbeeld waar gebouwd mag worden, waar de natuur behouden blijft en waar de economische structuur versterkt moet worden.

Is een bestemmingsplan een wet?

Hiervan is het bestemmingsplan het belangrijkste instrument, dat ook juridisch bindend is. Hoe de ruimtelijke plannen tot stand komen en gewijzigd worden, is geregeld in de Wet ruimtelijke ordening. Deze wet bepaalt de taken van de overheid en de rechten en plichten van burgers, bedrijven en instellingen.

Is een bestemmingsplan een verordening?

Alle provincies hebben met het oog op een goede ruimtelijke ordening in provinciale verordeningen regels opgenomen waar bestemmingsplannen en vaak ook afwijkingen van bestemmingsplannen aan moeten worden getoetst. In de regel heten deze verordeningen: Verordening ruimte (hierna: verordening) .