Inhoudsopgave
Is ABR verzekering verplicht?
Een ABR-verzekering is niet wettelijk verplicht, maar toch sluiten de meeste bouwheren en hoofdaannemers er toch een. Waarom ze dat doen? Kijk even rond op de werf waar u vandaag actief bent.
Wat is bestaand goed?
Een bestaand goed is zoals de naam doet vermoeden een goed dat reeds bestond voor de aanvang van de werken. Het gaat hier over gebouwen, die eigendom zijn van de bouwheer, waarin (bij renovatie), waaraan (bij uitbreiding) of waarnaast wordt gewerkt in het kader van de verzekerde werf.
Waarom een ABR?
Met een ABR-verzekering voorkomt u dat uw werf wordt stilgelegd tijdens vaak lange, juridische discussies tussen aannemers, onderaannemers, architecten en anderen om uit te zoeken wie aansprakelijk is voor de fout. Een ABR vergoedt immers altijd en overal de schade.
Wie sluit Abr polis af?
Niet alleen om budgettaire redenen, maar vooral om er zeker van te zijn dat elke partij voldoende en rechtsgeldig is verzekerd. Een polis ABR afgesloten door de bouwheer of de hoofdaannemer biedt dekking zowel voor rekening van de verzekeringnemer als voor die van de andere actoren in het bouwproces.
Wat is een DIC DIL dekking?
DIC/DIL staat voor ‘difference in condition, difference in limits’. Als er al een verzekering bestaat voor een groep kan er behoefte bestaan om deze dekking uit te breiden.
Waarom ABR afsluiten?
Bovendien moeten we rekening houden met de risico’s die eigen zijn aan elke bouwplaats zoals brand, diefstal, ontploffingsgevaar en de aard van de bodem. Door het afsluiten van een polis ‘alle bouwplaatsrisico’s’ (ABR), beschermt u zich tegen deze risico’s.
Wie moet ABR-verzekering afsluiten?
Op een werf lopen heel wat mensen rond: aannemers, onderaannemers, bouwheer. Al deze mensen kunnen door een onvoorzichtigheid schade veroorzaken. Ook slechte weersomstandigheden kunnen schade toebrengen aan de werf. Tegen deze schade kunt u zich beschermen met een ABR-verzekering.
Wat is de wet Peeters?
Wet Peeters-Borsus: verzekeringsplicht voor alle dienstverleners in de bouwsector. Sinds 1 juli 2018 is de Wet Peeters-Borsus* van kracht. Die wet bepaalt dat alle architecten, aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector verplicht zijn om een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Wat zit er in de 10 jarige aansprakelijkheid?
Wat houdt uw tienjarige aansprakelijkheid in? Als aannemer, architect, ingenieur of studiebureau blijft u tot 10 jaar na oplevering-aanvaarding van de werf aansprakelijk voor ernstige gebreken die de stabiliteit en/of soliditeit van het bouwwerk in gevaar brengen.