Inhoudsopgave
Wat is evenwicht van krachten?
De zwaartekracht en de normaalkracht die op het blok werken moeten dus even groot zijn. De krachten houden elkaar precies in evenwicht. Hetzelfde geldt voor de rechter situatie. Als een blokje stil aan een veer hangt, dan moet de veerkracht in evenwicht zijn met de zwaartekracht.
Welke twee krachten maken evenwicht?
– Als 2 krachten die op elkaar werken even sterk zijn, heffen ze elkaar op, ze zijn in evenwicht.
Waar moeten de krachten aan voldoen als er evenwicht is?
Het product F x d wordt ook wel het moment M genoemd en de regel voor evenwicht de momentenwet: Er is evenwicht als het moment linksom even groot is als het moment rechtsom.
Wat kun je met kracht doen?
Eigenlijk kan een kracht twee dingen doen: Een kracht kan een voorwerp vervormen (denk aan het kneden van klei of een stok buigen) en een kracht kan een voorwerp laten bewegen (denk aan het schoppen tegen een bal of een ballon in de lucht houden door er tegenaan te blazen).
Wat is een evenwichtsreactie?
Een evenwichtsreactie is een reactie die twee kanten op werkt. Zulke reacties eindigen niet, zoals bij verbranding wel gebeurt, maar blijven reageren. Na een bepaalde tijd bereiken deze reacties een bepaald evenwicht, waarin de concentraties van de stoffen constant blijven.
Hoe ontstaan problemen met het evenwicht?
Problemen met het evenwicht ontstaan doordat je niet goed kunt zien waar je je voeten neerzet. Het gebruik van medicijnen De bijwerkingen van bepaalde medicijnen kunnen zorgen voor problemen met het evenwicht. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen die de bloeddruk verlagen, spierverslappers, slaapmiddelen en plaspillen.
Waar ligt het evenwichtsorgaan?
Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor. Het is een zeer fragiel orgaantje en ligt daarom verscholen achter het rotsbeen, het stevigste bot van het lichaam. Samen met het gehoororgaan vormt het een anatomische eenheid.
Wat is de evenwichtsconstante van een reactie?
De evenwichtsconstante (K) van een reactie geeft aan in welke verhouding de verschillende stoffen aanwezig zijn in een evenwicht. Je kunt een aantal evenwichtsconstanten vinden in tabel 49 t/m 51 van je BiNaS. Bij de reactie met ammoniak bijvoorbeeld is de evenwichtsconstante bij kamertemperatuur 6,8*105.
Wat is de Hefboomregel?
Hieruit volgt ook direct de hefboomregel; als men de kracht op de hefboom om een last te tillen kleiner maakt, moet de arm (afstand tot het draaipunt) groter worden (en omgekeerd).