Heeft een docent geheimhoudingsplicht?
Iedereen die in een school werkt, heeft discretieplicht (ambtsgeheim). Schoolpersoneel mag vertrouwelijke informatie over leerlingen discreet bespreken met collega’s, directie of het CLB om zo de leerlingen de nodige ondersteuning te bieden.
Wat doet een vertrouwenspersoon op een basisschool?
Basistaken van de vertrouwenspersoon Opvang en ondersteuning: als vertrouwenspersoon vang je de klager op en bied je ondersteuning bij het intern oplossen van de klacht. Hierbij gaat het om klachten van ongewenst gedrag zoals pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie/geweld en machtsmisbruik.
Heeft een maatschappelijk werker beroepsgeheim?
Het beroepsgeheim geldt voor alle professionals die werkzaam zijn in een vorm van hulpverlening, ondersteuning, behandeling, zorg, activering, begeleiding of kinder- en jongerenwerk. Ook voor professionals die niet SKJ- of BIG-geregistreerd zijn.
Wat kan een vertrouwenspersoon doen?
De vertrouwenspersoon: Verzorgt de eerste opvang van werknemers die zijn lastiggevallen en die hulp en advies nodig hebben. Bekijkt of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is. Informeert het slachtoffer over andere mogelijkheden, zoals klachtenprocedures.
Wat mag een therapeut doorvertellen?
Het beroepsgeheim bestaat uit een zwijgplicht. Als een cliënt je iets in vertrouwen vertelt, mag je dat niet doorvertellen. Doe je dat wel, dan loop je het risico dat je je voor de tuchtrechter, civiele rechter of strafrechter te moet verantwoorden. Maar er zijn voorbeelden waarin je wel informatie mag delen.
Heeft een mentor geheimhoudingsplicht?
De mentor houdt geheim wat hem gedurende de uitvoering van de taak is toevertrouwd. Dit geldt eveneens voor wat hem als geheim ter kennis is gekomen of waarvan hij het vertrouwelijke karakter moet begrijpen. De mentor vertelt niets zonder toestemming van de cliënt door aan derden.