Inhoudsopgave
Welke leeftijd transgender?
Vanaf de leeftijd van 17 jaar kan voor jongeren met vrouwelijk geboortegeslacht een borstverwijdering gepland worden. Vanaf 18 jaar zijn de andere operaties mogelijk.
Wat zeg je als iemand transgender is?
Naar trans mannen verwijs je met ‘hij’, en trans vrouwen met ‘zij’. In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun.
Hoe kom je uit als transgender?
Zorg ervoor dat je uit de kast wil komen en dat je niet het gevoel hebt daartoe gedwongen te worden. Vergeet niet dat dit jouw leven is en hoe je uit de kast komt is volledig jouw keuze. Wees zelfzeker over wie je bent en deel je ervaringen omtrent een transgender zijn op een authentieke manier.
Wat voel je als je transgender bent?
Sommige transgender personen voelen zich helemaal jongen of helemaal meisje, ook al was hun geboortegeslacht iets anders. Maar er zijn er ook die niet in een hokje passen. Zij voelen zich er tussenin zitten. Een beetje van allebei, of misschien juist wel allebei níet.
Hoe oud moet je zijn om hormonen te slikken?
Transgender personen kunnen indien ze dat wensen een hormonale behandeling krijgen. Dat is mogelijk vanaf 16 jaar. Daarvoor kunnen transgender adolescenten onder bepaalde voorwaarden puberteitsremmers krijgen om de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken vanaf de puberteit af te remmen.
Hoe weet je of je kind transgender is?
De term ’transgender’ heeft geen vastomlijnde criteria. Als je kind zich transgender voelt en zich graag zo benoemt, dan is je kind transgender. Het kan zijn dat je kind zelf ook niet zeker weet of het transgender is. Kinderen stellen hier soms ook vragen over aan hun ouders.
Hoe spreek je transgender uit?
Transgender. In transgender lijkt de g meestal ‘op zijn Nederlands’ met een g-klank te worden uitgesproken als trans met een a-klank wordt uitgesproken, net als in transformatie, transport, enz. Het ligt voor de hand om als je Nederlands begint ook door te gaan met een Nederlandse uitspraak.
Hoe spreek je een intersekse aan?
Zeg liever niet mannen en vrouwen, maar personen. Niet jongens en meisjes, maar kinderen. Niet geachte heer/mevrouw maar geachte lezer. Zeg nooit: “wat ben je?”, maar “hoe spreek ik je aan?” Zeg nooit: “ben je al af?” of “ben je al helemaal vrouw/man?”, maar zeg gewoon niets.
Hoe ga je om met transgender?
Stel iemands identiteit voorop, niet het lichaam waarin een persoon geboren is. Maak transgender gevoelens bespreekbaar als de persoon er zelf over begint, maar geef ook de ruimte om het er niet over te hebben. Vraag wat iemand van jou verwacht en weet van jezelf wat je wel en niet kunt betekenen.
Hoe merk je dat iemand transgender is?
Wees je ervan bewust dat er geen duidelijke fysieke eigenschappen zijn waar je op af kunt gaan. Je zult een transgender nooit kunnen herkennen aan alleen maar lichamelijke kenmerken. Ieders lichaam is weer anders, en een enkel lichamelijk kenmerk kan op geen enkele wijze veel vertellen over een persoon.
Wat zeg je tegen een transgender?
Als je naar een trans*persoon verwijst, doe je dat dan met hij of zij? Volg de voorkeur van de persoon zelf, is het advies van TNN. Bij transmannen (een man die bij de geboorte als meisje werd aangezien en geregistreerd) gebruik je hij en bij transvrouwen (precies andersom dus) zij.