Wat is een beroepskwalificatie?

Wat is een beroepskwalificatie?

Wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen is vastgelegd in een beroepskwalificatie. Je kan een beroepskwalificatie verwerven via onderwijs, opleiding- of een EVC-traject.

Wat betekent VKS?

De Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS) verzamelt alle erkende kwalificaties op 8 niveaus. Elk niveau is vastgelegd op basis van 5 elementen: kennis, vaardigheden, context, autonomie en verantwoordelijkheid. Er zijn beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties op alle 8 kwalificatieniveaus.

Welke beroepskwalificaties zijn er?

Voor de meeste beroepen zijn bijzondere kennis en vaardigheden nodig….Beroepskwalificaties: basis van het mbo

  • algemene beroepskennis van een bepaald beroep;
  • Nederlands; en bij mbo niveau 4 ook Engels;
  • rekenen;
  • burgerschap.

Wat is een Onderwijskwalificatie?

Onderwijskwalificaties zijn gehelen van competenties waarmee mensen maatschappelijk kunnen functioneren, verdere studies aanvatten en/ of beroepsactiviteiten uitoefenen. Onderwijskwalificaties kunnen enkel verworven worden via onderwijs.

Hoe bachelordiploma behalen?

Professionele bachelor

  1. Je studeert aan een hogeschool. De duur hangt af van de studie en varieert tussen drie schooljaren (180 studiepunten) en vier schooljaren (240 studiepunten).
  2. Je krijgt een praktijkgerichte vorming die wat theoretischer is dan een graduaatsopleiding.

Wat is de Vlaamse kwalificatiestructuur?

Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Vlaamse kwalificatiestructuur brengt kwalificaties onder op 8 niveaus, van basisonderwijs tot universiteit.

Wat staat er in het kwalificatiedossier?

Een kwalificatiedossier bestaat uit een of meer kwalificaties. Kwalificaties omschrijven de kennis en vaardigheden die nodig zijn om te starten in een beroep. Kwalificaties bestaan uit een basisdeel en een profieldeel. De profieldelen zijn specifiek voor een beroep(skwalificatie).

Welke zijn de gereglementeerde beroepen?

Bepaalde beroepen zijn gereglementeerd in BelgiĆ«. Bijvoorbeeld: arts, verpleegkundige, architect, leraar, advocaat… Deze beroepen mag je alleen uitoefenen in BelgiĆ« als je een professionele erkenning of toegang tot het beroep hebt.

Wat is TSO niveau 1?

1: primair of basisonderwijs. 2: 1e graad secundair onderwijs of 2e graad specialiserend secundair onderwijs. 3: 2e graad niet-specialiserend secundair onderwijs of 3e graad specialiserend secundair onderwijs (BSO) 4: secundair onderwijs (ASO of TSO)

https://www.youtube.com/watch?v=gl-kXmvAOus