Hoe neem ik een stek van een plant?

Hoe neem ik een stek van een plant?

Zo doe je het

  1. Snij de jonge uitlopers met een scherp mes of snoeischaar van de moederplant af.
  2. Prik met een potlood een gaatje in een pot met potgrond en steek de stek erin. Duw het gaatje dicht.
  3. De jonge wortels kunnen zelf nog niet genoeg water opnemen.

Hoe stek ik een Trompetplant?

Datura kan gestekt worden in het groeiseizoen. Van afgerijpte (al iets verhoute) twijgen worden stekken gesneden, die met een scherp mes net onder een bladpaar afgesneden worden. De onderste bladeren worden verwijderd, waarna de stek in een mengsel van scherp zand met wat potgrond gestoken wordt.

Hoe scheuten planten?

Stekken met jonge scheuten Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan. Geef het stekje een beetje water.

Hoe verzorg je een stekje?

De jonge stekjes doen het goed op een druppel water per week. Ze houden wel van een warme, lichte plek. In een kweekkas, of met een plastic zak over de potjes kun je zorgen voor meer warmte. Er moet wel voldoende lucht bij de stekjes komen, anders gaan ze schimmelen.

Hoe stek je engelentrompet?

Stekken kan in de zomer of in de herfst als er bij het op maat snoeien van de planten veel takken beschikbaar zijn. Snij stekken van rond de 15 centimeter, langer of korter is (zeker bij de makkelijke soorten) geen probleem. Verwijder al het blad behalve het laatste paar jonge blaadjes.

Hoe stekken nemen van Brugmansia?

Brugmansia’s zijn dus lastig te zaaien, maar o-zo gemakkelijk te stekken. Je kunt een stukje van een tak afknippen (bij voorkeur 15 tot 20 centimeter lang), dat schuin onder een knop afsnijden en in een glas water laten wortelen (bij kamertemperatuur, in het begin niet in de volle zon).

Wat te doen met uitlopers aardbeien?

Laat de uitloper wel vastzitten aan de moederplant. Pas in augustus knip je de uitlopers los en plant je ze op een eigen plekje uit. Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant.

Kun je Portulaca stekken?

ook de gezaaide soorten kun je makkelijk stekken, en dit kun je het hele groeiseizoen doen.