Hoe oude lavendel snoeien?

Hoe oude lavendel snoeien?

Na de bloei: zodra de eerste scheuten verdwijnen, insnoeien 10 tot 15 cm boven de grond. Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuw gevormde scheuten. Een oudere, verhoute lavendel snoei je best 20 – 25 cm boven de grond in. Dit doe je best met een snoeischaar of haagschaar.

Wat gebeurt er als je lavendel niet snoeit?

Als men lavendel niet snoeit bekomt men een grote, onregelmatige struik, met onderaan en binnenin de struik sterk verhoute twijgen. Het jong loof bevindt zich dan na enkele jaren enkel nog op de bovenkant van de takken. De onderkanten zijn dan vrij kaal en de plant ziet er niet echt mooi meer uit.

Hoe doe ik stekken van lavendel?

Stekken van lavendel: Lavendel kan men vermeerderen door zaaien, afleggen of door het nemen van stekken. Stekken wordt meest toegepast, vanaf half augustus kan men aan de slag. Neem stevige half verhoute topscheuten van ongeveer 8 cm lang. De wond onderaan moet gaaf zijn.

Hoe maak je een uitgebloeide lavendel?

De uitgebloeide bloemen worden samen met een klein topstukje verwijderd. Het effect hiervan is dat de lavendel voor de winter nieuwe topjes gaat maken. Zo ziet je lavendel er de hele winter fris en groen uit. Tip: van de uitgebloeide bloemen kun je geurzakjes maken voor in de linnenkast of op het toilet.

Wanneer begint het snoeien van lavendel in het voorjaar?

Lavendel snoeien in het voorjaar wordt ook wel de hoofdsnoei (lees: belangrijkste snoei) genoemd. Een tuinspecialist begint met het snoeien van lavendel na de winter, als de strengste vorst achter de rug is. Meestal is dit begin april.

Hoe geef je een lavendelplant water?

Geef, als het niet regent, 2x per week je lavendelplant water. Voel met je vinger aan de grond of de lavendel niet te nat of droog staat. Met lichte regen kan de plant alsnog uitdrogen, er komt dan weinig tot geen water in de pot. Het water komt dan alleen op de plant en niet bij de wortels. Tijdens de bloei kun je de lavendel bijvoeden.