Waarom verdrogen knoppen orchidee?

Waarom verdrogen knoppen orchidee?

Zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur van uw orchidee altijd minimaal 16°C is en voorkom tocht. Bij lagere temperaturen worden de wortels inactief en vallen de knoppen eraf. Door ethyleen kunnen knoppen geel kleuren, afvallen en bloemen verdrogen.

Waarom gaan de knoppen van mijn orchidee niet open?

Ze houden dus van warmte. En wordt het te koud, dan kunnen de knoppen en de bloemen eraf vallen. Dat komt doordat de wortels dan niet meer actief zijn. Zeker als de orchidee te nat wordt gehouden, op de tocht staat of te weinig licht heeft, gaat de bloei niet meer zoals het hoort.

Waarom krijgen orchidee gele bladeren?

Als jouw orchidee gele bladeren heeft, betekent dit dat de plant op een te lichte plek staat. Verplaats haar naar het midden van de kamer of gebruik vitrage om wat schaduw te creëeren. Een te donkere standplaats is overigens ook niet goed, dan kunnen de bloemknoppen uitvallen of worden de bladeren donkergroen.

Kan een orchidee op water?

Je kunt een nieuw aangeschafte orchidee op water zetten, maar ook orchideeën die al enige tijd in huis staan te schitteren zijn geschikt. Sommige plantenliefhebbers zetten zelfs orchideeën die al een tijd meegaan op water om ze een nieuw leven in te blazen.

Waarom bloeit mijn orchidee niet?

Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Gele of bruine vlekken op de bovenste bladeren: je orchidee heeft een zonneslag. Verhuis ze naar een plek met veel licht maar uit de directe zon.

Hoelang moeten orchidee onderdompelen?

Wanneer je orchidee volop in bloei staat is het zelfs goed de kamerplant wekelijks van een dompelbad te voorzien. Zet de kluit voor zo’n 5 minuten in lauw water. Laat de orchidee na het dompelbad goed uitlekken, zodat er geen water op de bodem van de pot komt te liggen.

Hoe moet je een orchidee water geven?

Voor alle soorten orchideeën geldt dat ze het mooist blijven onder ‘liefdevolle verwaarlozing’. Het volstaat om eens in de 10-14 dagen de kluit een half uurtje onder water met orchideeënvoeding te laten staan. Gebruik steeds water op kamertemperatuur. Laat daarna goed uitlekken.

Door een gebrek aan water kan je orchidee uitgedroogd raken waardoor je orchidee haar knoppen laat vallen. Ook dit is een overlevingsstrategie van je orchidee. Je orchidee bereidt zich voor op een periode van droogte. Zorg er daarom voor dat je orchidee, zeker tijdens de bloei, voldoende water krijgt.

Hoe vaak moet je een orchidee water geven?

Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.