Hoe ga je om met mensen met anorexia?

Hoe ga je om met mensen met anorexia?

Hieronder een paar tips hoe je om kunt gaan met iemand met een eetstoornis.

  1. Blijf vragen hoe het echt met de ander gaat.
  2. Vraag ook wat jij voor de ander kan doen.
  3. Blijf de dingen doen die je al deed.
  4. Lees informatie over een eetstoornis.
  5. Laat het niet om ‘eten’ draaien.
  6. Denk ook aan jezelf.

Wat te doen op het gebied van eten en drinken?

Zorg dat je naaste goed zit of ligt om te kunnen eten. Vraag eventueel advies aan je huisarts of fysiotherapeut om een goede houding te bepalen. Onderzoek de mogelijkheden van aangepast bestek en anti-lekbekers. Een ergotherapeut of thuiszorgwinkel kan je adviseren.

Hoe praat je met iemand die anorexia heeft?

Praat met je partner, familie of vrienden wanneer je graag eerst over je anorexia spreekt met mensen die je al goed kent. Ga in gesprek met een professionele hulpverlener, zoals je huisarts. Hij of zij kan jou naar een geschikte behandelaar doorverwijzen. Door te praten met lotgenoten kan je ervaringen delen.

Wat zeg je tegen iemand met anorexia?

Probeer niet te pushen “Laat weten dat je je zorgen maakt zonder te pushen”, adviseert Hoek. “Als iemand ontkent heeft het geen enkele zin om erover door te gaan.” Heel erg gaan letten op wat iemand eet, is ook niet verstandig. “Destijds was mijn eetstoornis het enige wat me houvast gaf”, legt Hoek uit.

Hoe stimuleer je iemand om te drinken?

Ga regelmatig even naast iemand zitten en een beetje kletsen. Aandacht en afleiding zorgt ervoor dat de bewoner makkelijker iets drinkt. Loop na het uitschenken langs de bewoners om te helpen waar nodig. Help ze kleine slokjes nemen, geef ze een compliment en kijk of ze nog iets extra’s willen.

Wat als oude mensen niet meer willen eten?

Soms komt het door de gezondheidstoestand. Een veel voorkomende oorzaak voor het niet willen eten of drinken is pijn. Bijvoorbeeld door gebitsproblemen. Een goede mondverzorging is daarom van groot belang.

Hoe denkt iemand met een eetstoornis?

Iemand met een eetstoornis praat hier vaak niet gemakkelijk over. Hij of zij zal het probleem verbergen en ontkennen. Niet alleen tegenover de omgeving, maar ook tegenover zichzelf. Onthoud dat iemand met een eetstoornis vaak onwaarheden vertelt over het eetgedrag.